Urban padlefest i Nordens Paris

Urban padlefest i Nordens Paris

This slideshow requires JavaScript.

Av Ingrid Berthinussen (artikkelen er å finne i siste utgave av bladet Padling i 2018. Se også flere bilder fra Tromsøya rundt 2018 helt nederst i nettsiden).

Tromsøpadlerne elsker turpadling i stille natur, med en ryddig horisont på yttersia, teltovernatting, bålkaffe, lyging og latter. Det er derfor svært motstridende at Tromsø Havpadleklubb inviterer til konkurransepadling byen rundt.

For 26. år på rad inviterer Tromsø Havpadleklubb til konkurransen Tromsøya rundt (TØR). En konkurranse der det padles de 24 km rundt byøya som har ei aktiv havn med båttrafikk, sentrum med kafeer og travle folk, to bruer med biler i kø og forbi områder hvor det fylles ut i havet med aktiv byggeaktivitet.

Det er hektisk aktivitet i fjæra på Sjølunden fra grytidlig på morgenen lørdag 1. september. Folk skal registreres, båter lånes og tilpasses, nummer og flagg festes på kajakkene og turplanen gjennomgås. Kun en ting er sikkert når turpadlere skal forflyttes – ting tar tid! Men det er flatt hav og sol fra skyfri himmel. Det er derfor bare blide fjes i turgruppa, selv når Alf for andre gang må på land for å finne et spruttrekk som passer – igjen uten å lykkes. Først halv ti er de 29 turpadlerne, som skal padle hele øya rundt med turledere i gang. Noen er helt ferske og trenger tips om fremdriftstak allerede fra start.

Flagg, turister og kanelboller

-Kanskje vi må sette ham på land allerede i Telegrafbukta, lurer turleder Ingrid på og varsler sekretariatet. Nybegynneren blir koblet sammen med en annen student. Plutselig løsner det på fremdriften til begge. Etter 5 km rundes Sydspissen og turtempoet er plutselig oppe i 7 km/t.

– Vi padler medstrøms konstaterer medturleder Pål lakonisk. Etter en obligatorisk beinstrekk i sentrum med flaggvifting til turister og energipåfyll i form av kanelboller fortsetter vi videre under brua og langs kaiene der turistskipene, fiskebåter og forskningsskip ligger på rekke og rad. Rett før Nordspissen bestemmer hele gjengen seg for å «kaie» under ei hundre meter lang kai – hyl, latter og ekko av slikt høres lang vei. Vi blir stadig forsinket for det må jo tas bilder – hele tiden. Idet bålkaffen er klar på den obligatoriske stoppet på Nordspissen begynner vi å speide etter konkurransepadlerne. Kommer de ikke snart – det er jo to timer siden de første startet!?

Tre konkurranseklasser

Det er tre konkurranseklasser i år; damer, herrer og dobling. Deltakerne bestemmer selv om de vil starte klokka 11:00 (regner med å bruke over 3 timer) eller klokka 11:30. Selv om Tromsøpadlerne er turpadlere er det noe som skjer med en gang de får et «nummer på brystet». Konkurranseinstinktet slår inn.  Hardt, og helt uten å ta høyde for om man har trent eller ikke… De er derfor avgårde nøyaktig på klokka – i motsetning til turgruppene. Børge Kvaal (68 år) er veteran og padler konkurranseklassen for 26. gang.

– Det er veldig hyggelig at så mange deltar, for det viktigste med klubben er at det er en turklubb. Konkurranseaspektet er ikke like viktig som at folk hygger seg på tur, understreker han.

I år padler han dobling i konkurranseklassen sammen med datteren Trude. De har kun rukket å trene sammen en gang, og er noe spent på om kondisen holder hele vegen inn. Første gang Børge overhode padlet, så padlet han likeså god Kvaløya rundt. En tur på 150 km. Et rykte skal ha det til at han var noe sår bak og var sykemeldt i 14 dager etterpå. Det er selvsagt kun et slemt rykte. Likevel anbefaler han i dag at man heller begynner med en noe kortere distanse.

Årets yngste og eldste

Julie Malnes Fredriksen (9 år) er årets desidert yngste deltaker. Kjempespent maser hun på mamma June om at de må komme seg av gårde. I dag skal hun padle sammen med de store. Hun skal delta i den nye turklassen Tur light på 10 km sammen med 20 andre padlere. Denne turen ledes av turledere fra studentenes padleklubb TRULLE.

– Jeg og mamma har øvd, sier Julie. I går var vi på Turbo-tur og padlet til Nordspissen hvor vi gikk på toppen og tok en post.

Hun elsker å padle. Hun har i år fått egen barnekajakk og forteller at hun øver egenredning minst tre ganger i året. Første del av turen har mamma June på tauline for å lette padlingen for Julie, men etter at de runder Sydspissen krever hun å få padle videre for egen maskin. Vel inne i sentrum får også  Light Tur padlerne sine velfortjente kanelboller som nytes med brede glis, på flatt hav, i strålende solskinn. Det er noe eget med uventede gaver – selv om det bare er en kanelbolle. Bianca (70 år) er storfornøyd med å gjennomføre med stil, men er litt misfornøyd med at hun kun fikk godkjent en post i Ti på skjæret (padlernes ti på topp) etter alt det strevet som hun sier. Julie derimot var storfornøyd med alt.

– Jeg padlet med de kuleste. Til neste år skal jeg padle øya rundt! Oppsummerer Julie bestemt til mamma på kvelden.

Euforisk stemning i fjæra

Like før kl 13:00 og rett i underkant av 2 timer etter at de startet heies de første i konkurranseklassen forbi Nordspissen med flagg, fløyter og tilrop.

– Kaffen er klar, roper Johnny, dere rekker en kopp før de neste kommer. Noen vinker tilbake og roper noe vi ikke hører, mens andre allerede her merker at de har tatt i litt for mye. Børge og Trude farer forbi i doblingen, men må se seg slått av Harald som har sønnen Tobias på besøk fra USA. I det siste konkurrent er forbi, pakker turklassen sammen og legger ut på de siste 8 km inn mot Sjølunden – nå i motstrøm.

Det er euforisk stemning i fjæra ettersom slitne men lykkelige konkurransepadlere og turpadlere kommer på land. Alle får kaffe og vafler og latteren sitter løst. Det er en følelse av «jeg greide det», personlige mål som ble nådd sammen med gode padlevenner. Alle er slitne, også de som hevder at de ikke er det. Noen er litt forbauset over at «de sprakk og gikk helt tom», men nå er det snart fest.

Tradisjonsrik festmat

Mens noen drar hjem for å skifte og kanskje rekke en dusj, setter festgeneralen i gang med pyntinga til fest i fjæra. Fargelykter henges opp mellom naustene, grillen tennes, salat kuttes og kaffe kokes og kakene ankommer. Det siger på med feststemte padlere med egen stol under armen. Det tennes ett, og så ett bål til i fjæra. Folk benker seg rundt bålene og oppå benkene og skravler og lyger høylytt om turen som var og turer som snart kommer. Tradisjonen tro serveres det grilla selkjøtt, som Knut hvert år kjøper direkte fra selskutene når de kommer inn fra isen. Det er 16. året han står for grillinga. For Knut er det viktig å videreføre tradisjonen og introdusere nye padlere til selkjøtt. Noen av de utenlandske studentene er skeptiske og for første gang i historien går vi først tom for salat. Først når alle har fått mat og man er i gang med å forsyne seg for andre gang får vinnerne av konkurranseklassen høytidelig overrakt premiene sine. Unn Sørum vant dameklassen med tiden 03:05:05.12. Bernt Bye vant herreklassen med tiden 02:23:02.15. Tobias og Harald Albrigtsen vant dobling med tiden 02:42:26.91. Siden det nå engang er turen som er viktigst for oss, så trekkes det i tillegg tilfeldig blant alle som har deltatt flere flotte premier.

Men den fineste premien vant vi jo alle – padleturen i strålende solskinn, på flatt hav, sammen med 75 nye og gamle venner. Og mens morgendagens storm trekker opp og himmelen går i svart, fortsetter diskusjonene om det fineste padleområdet og hvordan ta de mest effektive fremdriftstakene…

 

Resultater Tromsøya rundt 2018

Damer
1 03:05:05.12 Unn Sørem
2 03:07:55.54 Kirsten Marienhagen
3 03:10:26.88 Ulrike Dietrich
4 03:31:50.81 Anne B. Fyhn
5 04:03:27.28 Lill Gørill Skogvik
6 04:03:27.08 Aina Johansen
7 04:09:50.99 Christine Smith-Simonsen

Herrer
1 02:23:02.15 Bernt Bye
2 02:38:07.65 Rowan Romayn
3 02:50:55.05 Arne Marius Pettersen
4 03:05:05.31 Baard Baik
5 03:18:47.75 Kjetil Kvalsvik
6 03:24:45.68 Gunnar Noer
7 03:55:39.88 Steve Ossim
8 04:25:00:00 Paul Dubourg

Dobling
1 02:42:26.91 Tobias Albrigtsen og Harald Albrigtsen
2 03:09:41.65 Trude Kvaal og Børge Kvaal

Turklasse hele øya rundt: 29 deltaker
Turklasse halve øya rund: 23 deltakere

 

2 Responses

  1. […] Tradisjonen tro vil deltagere i konkurranse- og turklassen padle 24 km rundt Tromsøya. Vi har turklasse med turleder og turklasse light for de som ikke higer etter melkesyre og trofeer. Er du nybegynner anbefales disse nye aktivitetene på det varmeste. TØR er også i år en del av Friluftlivets uke. Vi oppfordrer de som ikke rekker å padle til å enten komme i fjæra på Sjølunden og vink deltakerne avgårde – eller hei dem i mål. Festen på kvelden er selvsagt åpen for alle – meld deg på. Kan du ikke padle men har lyst til å bidra på dugnaden på land – meld deg på via denne linken. Se oppsummeringen av TØR 2018 her. […]

  2. […] Tradisjonen tro vil deltagere i konkurranse- og turklassen padle 24 km rundt Tromsøya.Vi har turklasse med turleder (hele øya rundt) og turklasse light for de som ikke higer etter melkesyre og trofeer. Er du nybegynner anbefales disse nye aktivitetene på det varmeste. TØR er også i år en del av Friluftlivets uke. Vi oppfordrer de som ikke rekker å padle til å enten komme i fjæra på Sjølunden og vinke deltakerne avgårde, heie på dem underveis, eller vinke dem i mål. Festen på kvelden er selvsagt åpen for alle – meld deg på. Kan du ikke padle men har lyst til å bidra på dugnaden på land – meld deg på via denne linken (kommer). Se oppsummeringen av TØR 2018 her. […]

Leave a Reply

%d bloggers like this: