Tidevannet i 2020

Tidevannet i 2020

Tidevann-fig3-1Av Bernt Bye

Tidevannsyklusen gjentar seg etter ca. 18 år – da er sammenstillingen mellom jord, sol og måne igjen de samme. Derav beregnes høyest/lavest astronomisk tidevann. I 2020 får vi både høyeste og laveste beregnet tidevann i Tromsø – fra 0 cm til 318 cm over sjøkartnull. I tillegg er en viktig faktor værets virkning den aktuelle dagen (høy-/lav-trykk, vind og oppstuing). Største høydeforskjell på flo og fjære vil det være 11. mars med 305 cm i differanse. Da blir det mye strøm og leke i. Den 8. og 9. april blir det stiv fjære med 0 cm. Merk at det er fullmåne samtidig med at jorda er nærmest månen (perigeum) og månens deklinasjon er 0 grader (tilsvarende høst-/vår-jevndøgn for sola). Den 18. oktober blir det maks flo med 318 cm over sjøkartnull. Nå er det nymåne samtidig med perigeum og 0 grader deklinasjon for månen. Hvis det samtidig kommer en real høststorm så kan det bli en riktig monsterflo disse dagene.

Et annet fenomen som jeg ikke har hørt om før er meteotsunami. Det er hurtig trykkendring over havet som lager lange bølgemønster og hurtig endring i flo og fjære. Kanskje det var årsaken til naturfenomenet på Vestlandet i sommer (se NRK)?

Skjermbilde.PNG

 

Last ned og laminer tidevannstabellen slik at du kan ha den liggende i kajakken når du er på tur:

A4 – format

A3 – format

Les mer om strøm og tidevannsforhold i

Tromsø her.

 

 

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: