Kvaløya rundt 2019

Kvaløya rundt 2019

vengsoya3

Av Jenny Johansson Söderberg (må leses på ditt beste svorsk)

Det blir ikke alltid som en tenkt seg – derfor kommer turrapporten noe seint. Men turen rundt Kvaløya blev akkurat så bra som jeg hadde tenkt meg! Ifølge turleder så endte den totale distansen på 156km fordelt over dagene med 18km, 32km, 34km, 24km, 24km og 24km.

kart

Dag 1: Sjølund til Ryøya – 18 km

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Denne flotte turen startede på en tirsdagskveld med syv deltakere inkludert to turledere. Første del gikk til Grindøya, for de fleste en kjent tur. I kveld var det IKKE flatt hav og gruppa ble delt når noen gikk rett sør mens andre gikk rundt nordspissen av Grindøya. Alle kom fram til sydspissen av Grindøya – og alle hadde fortsatt.. lyst å fortsette turen rundt Kvaløya. Dette blev de vanskeligste forholdene vi ville ha på hele turen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Turen gikk videre med hjelp av både vind og strøm. En ørn fikk vi syn på og snart var vi framme ved Rystrømmen. Vi kryssende over til Ryøya i en godt samlet tropp uten å komme i veien for skipstrafikk. På andre sida Ryøya var det litt strøm som bar oss siste bit til vårt første nattleir. Timen var sen og reveljen skulle gå tidlig morgen så jeg tror de fleste var tidlig i telt. For å være tur i Nord-Norge under sommerstid var det strikt tidskjema, ikke noe ”det er lyst dynget rundt”, nei her var det ”strømmen snur klokka 6 vi må være i båten klokka 7”!

Dag 2: Ryøya til Marsletta (32 km)

67927831_629817824185070_5235733178714423296_o.jpg

Dagen derpå var det nydelig vær og vi var i båtene i bra tid. Dagens etappe var ikke noe jeg så frem til så verst. Litt transport mot yttersia. Men med strøm og vind var fremdriften god og padlingen var fin, vi padlet langs Malangen og hadde en del lundefugl å se på, vi kryssede over og tog en pause ved Sandvika (det er langgrunt der… så blir gjerne en del bæring selv for en pause).

67747902_629817654185087_2766351670433546240_o

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bjørn-Tore hadde lovet fiskemiddag så han fiskede opp torsk og vi fikk oss middag vert mange Michelin-stjerner. Og nå så vi ut mot åpent hav og yttersia, beste del av turen!

 

Dag 3: Marsletta til Madseng – 34 km

sommaroya.jpg

Før vi forlatte Marsletta rydde vi litt, å samle nok søppel til noen kajakker tog ikke heller her så veldig lang tid. Med litt ekstra pakking satte vi kursen mot Sommarøya samtidig som Jussi Björling sang ”Till havs”. Før Sommarøya var vi innom et skjær, vi hadde med skjær-generalen Ingrid som vennlig men bestemt så til at vi fikk med oss de skjær vi var i nærheten av. På Sommarøya spiste vi eplekake på Havfruen. Nå var det meldt en del vind i ytre stråk og vi valgte indre løypa mot Madseng. Vi hadde fin padling og kun siste bit fra Sessøya var det litt vind med en del vindrøss.

This slideshow requires JavaScript.

Dag 4: Madseng til Sandvika (Vengsøya) – 24 km
Neste morgen var vi ikke i noe sund, og trengte ikke å tenke på tidevann, så det ble sove morgen. Deretter ble de logistikk på høyt nivå når alle kajakker skulle pakkes og fås på vann der kun to kajakker fikk plass i bredd. Vi gikk under Tromtindens nordvegg, kryssede til Gjøssøya med en del motvind. Vinden på yttersia fikk oss å gå på innsida av Vengsøya. Sandvika kom vi fram til omtrent samtidig som kveldssolen, nydelig kveld med sol og yttersia. En slik kveld da en tenker at livet går an.

This slideshow requires JavaScript.

Dag 5: Sandvika til Rakknes (Kvalsundet) – 24 km

geit.jpg

Neste dag kom turens høydepunkt! Å hilse på geiter på Musvær! Vi rakk litt mer strandrydding. En pause i Kvaløyvågen og fika på Matkroken. Så siste bit inn til Rakknes. Arild har hytte her og bydde på middag – tusen takk (og takk til kokken).

Dag 6: Rakknes til Sjølund – 24 km

68437667_632473877252798_4480641764452990976_o.jpg

Siste dag – og igjen – tidig start for å rekke strømmen – vi var oppe i 8km/h tror jeg. Siste etappe var en som jeg ikke så frem til, men god fart gjorde den behagelig.  Første velkomstkomite var Trond som hadde padlet Tromsøya rundt for å slå følge med oss inn den siste etappen og møtte oss rett før Hamna. Et stopp for is Hamna og så var vi snart fremme ved Sjølund igjen! Der ble vi godt mottatt av velkomst komité!

I denne flyskammens tid så er det jo  fantastisk å starte så å si fra dørstokken, å kunne gjøre en så flott tur! Å padle rundt Kvaløya bør alle tromsøværinger gjøre, minst en gang!

Tusen hjertelig takk til de flotte turlederne Bjørn-Tore og Arild som så flott balanserende mellom å styre gruppa men også gi frihet til den som av til forsvinner bort i egen tanker og hamner litt på siden av.

Leave a Reply

%d bloggers like this: