Kulturtur Ryøya 28.5- 30.5 2021

Kulturtur Ryøya 28.5- 30.5 2021

På vårparten 2021 kom invitasjonen til å bli med på en helt spesiell kortreist helgetur til Ryøya. Ryøya var i perioden fra 1980 til 2018 hjem for et varierende antall moskuser (25 på det høyeste) som var forsøksdyr ved arktisk biologi, UIT Norges Arktiske Universitetet. Det gjorde øya i stort sett utilgjengelig for besøk. Nå hadde derimot Tromsø Havpadleklubb med Unn Sørum i spissen planlagt en padlehelg med overnattinger i telt, moskushistorier, arkeologi, kulturhistorie og utforsking av Ryøya. Turen var attraktiv og både veteraner og flere ferskinger på sin første tur, meldte seg på.

Det var mulig å velge mellom to forskjellige padledistanser og det gjorde turen mulig også for uerfarne padlere, og padlere som tenkte at strømforholdene i Rystraumen kan være utfordrende. Den korte padleturen skulle gå fra det gamle fergeleie på Larseng, men endte med å gå fra båthavna på Vikran, Malangssiden (2,5 km), på grunn av vær, vind og strømforhold – særlig på hjemturen. Den lange turen gikk fra Sjølundfjæra (17 km). Da dagen kom samlet den korte turen 13 deltakere, på vei til Ryøya og noen flere tilbake. Noen padler kom også senere på ettermiddagen, mens ca 15?

 

Turen var godt planlagt: Vi fikk oppdatert informasjon både om strøm og vindforhold på forhånd og onsdagen før helg var det pakke-verksted i Sjølundfjæra med over 20 deltakere. Et strålende tilbud som det tydelig var behov for, til glede og nytte både for ferskingene på Ryøya-turen og ferskingturen senere på sommeren. (alle bilder lånt fra facebook-gruppe eller egne).

Fredag 28.mai

Det var avgang fra Sjølundfjæra for lanturpadlerne kl. 17 og fra Vikran kl. 19 for kortingene og begge gruppene hadde en fin tur. Tusen takk til turlederne og medhjelperne!

Langturgruppa er i gang

Fredag kveld var det god stemning på Rya, småkaldt og litt yr i lufta, spredt telting og ei fin samling med folk som spiste og koste seg i le av naustet og lenger opp på enga. Vi fikk låne gården sin utedo, og det ble også utplasser en bærbar, sporfri toalettfasilitet med eget stengsel bak fjøsen (den så lovende ut, men vet ikke om noen faktisk prøvde den?)

Lørdag 29.mai

På en lørdag med en del høy himmel og mye sol fikk vi storfint besøk av Svein Disch Mathiesen som var dr.gradsstipendiat ved UIT Norges Arktiske Universitetet på 1980-tallet og i flere år bodde på øya, passet dyrene og studerte mikrobiell økologi i vomma til moskus (nærmere bestemt tilpasning til sult og plantefiber fordøyelse). Svein fortalte levende og artig fra livet med moskusene. Han fikk 8 tamme moskuser som forsøksdyr, som skulle trenes opp til fordøyelsesstudier. Dyreholdet var vanskelig, særdeles tidkrevende og dyrene fikk etterhvert mange sykdommer som var vanskelig i kurere. Svein er i dag professor og instituttleder ved International Centre for Reindeer Husbandry, og Samisk Høgskolen i Kautokeino og professor ved NEFU i Yakutsk. Moskusene var alle donert til UIT for grunnforskning, men Røya ble spesielt brukt til formidling av forskning i Arktis.    

Ingrid Sommerset er arkeolog og forsker på forvaltning av bergkunst i Nord-Norge (Tromsø Museum). Hun viste og fortalte både om bergkunst og inskripsjonene på Steggelnesset fra 1800 og tidlig 1900-tall (og senere) og om Birte Olsdatter og broren Benjamin fra Malangen. De var dømt for mord og ifølge sagn og historier ble de henrettet på Ryaøya i 1742 og satt på stake på sørspissen av øya, på Steggelnesset. Ved hjelp av Ingrids fagkunnskap og lokale padlere kunne slektskap og tradisjoner trekkes frem til vår tid, og vi fikk også høre om forlis og redningsarbeid i Rystraumen og på lang på begge sider.

Takk til begge for fantastisk innsats og formidlingsevne og at dere ville bruke en lørdag (og bursdag for Ingrids del) på oss!

Lørdag ettermiddag var det avslapping, padling og utforsking av øya i strålende sol!

Svein hadde med en lettrøkt reinbog til oss og sammen med knallgode blåskjell fra xx – ble det en fin-fin fler-retters middag på en bålplass i brukbar le for vinden.

Søndag 30.mai

Rolig frokost, pakking og avreise!

Alle var enige om at det hadde vært en særdeles hyggelig og vellykket tur!

Litt teknisk:

Turen medførte ingen padling i eksponerte områder. Padlingen ble tilpasset slik at vi hadde medstrøm begge veier fra naustet, og der vi krysser Rystraumen mens det er relativt stille. 

Langpadlerne var padleklare fra naustet kl 17 (ca 1,5 time etter høyvann kl 15.24). Beregnet ca 4 t på turen (med pause), ankomst Ryøya ca kl 21. Kort-padletur gjengen startet ca kl 19 slik at gruppene kom omtrent samtidig til Rya.

Fra losen:” I Rystraumen vender strømmen ved spring ca 25 minutter før høy og lavvann.” Det er lavvann fredag 28/5 kl 21.38 – og derav strømskifte ca 21.15. Vi krysser Rystraumen når det er lite strøm

Oversikt over tidevann i Rystraumen (hentet fra https://www.kartverket.no/til-sjos/se-havniva): 

Skrevet av Marit Aure

Leave a Reply

%d bloggers like this: