Generelt om sikkerhet

Turvett – hvordan unngå nødsituasjon

Det viktigste for å unngå ulykker med havkajakk er å bruke sunn fornuft og å vise normal aktsomhet i forhold til naturen og elementene. Følg padlevettsreglene, og sørg for å ha de basale ferdighetene inne slik at du kan håndtere kajakken. Redningsteknikker lærer du på begynnerkurset, og det er viktig å vedlikeholde denne kunnskapen videre. Bruk standard sikkerhetsutrustning, og planlegg i forhold til hva du og følget ditt synes dere mestrer sjøl. Husk at det er mye sikkerhet å hente på å padle i lag med andre.

Her i Nord-Norge kan det være ganske utfordrende forhold; Sjøen er sjelden noe særlig varmere enn 12-13 grader på sommeren, og om vinteren er det gjerne en 6 – 7 grader i åpen farvann. Uansett så er dette så kaldt at du risikerer nedkjøling ganske raskt hvis du faller uti og blir våt. Derfor bruker vi alltid tørrdrakt når vi er ute å padler, og padlehansker og spesielle sko som holder på varmen selv når de blir våte. Tørrdrakta er gjerne av Goretex eller annet pustende skallstoff, og kan lukkes tett med en solid glidelås. Draktene har mansjetter så de kan lukkes tett rundt halsen og håndleddene, og de har hele sokker. Dermed så er du i en tett, men ganske komfortabel enhet som ikke slipper inn vann selv om du skulle bli liggende uti. I tillegg brukes vi selvfølgelig alltid flytevest, dette er innført som et generelt påbud fra og med mai 2015. Som med mye annet utstyr, så er det et stort utvalg av vester som er spesiallaget for kajakkpadlere.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er ikke ‘bare bare’ å komme seg opp igjen i kajakken hvis du har tippet rundt, men heldigvis fins det forskjellige teknikker for å gjøre dette. Den vanligste måten er å bruke en årepose, som er en slags flottør som du trer innpå åra. Denne kan du støtte deg på når du går opp fra sjøen. Den andre vanlige og velprøvde måten er å entre kajakken ved hjelp av en annens kajakk, dere gjør en såkalt kameratredning. Det finns mange måter og gjøre dette på, og de viktigste redningsteknikkene får du opplæring på på begynnerkurset. Du trenger ikke være noen akrobat for å få det til, men det hjelper å ha normal førlighet i kroppen. For de som ønsker utfordringen så kan man lære seg eskimorulla, men man er på ingen måte nødt til å mestre dette for å drive med havpadling. Kajakklubben har spesielle treningskvelder hver vår hvor vi tar en oppfriskning på redningsteknikker, har kan man få øvd seg litt i lag med andre, hvis man skille være litt ‘rusten’ etter vinteren.

Generelt så er det været som er den største potensielle faren i forbindelse med kajakkpadling her i Nord-Norge, og som vi vet så kan det skifte fort, og uhåndterlig og farlig vær er ikke uvanlig. Du må vite sjøl hva du takler, denne kunnskapen får du bare ved å være med andre og prøve deg fram gradvis. Det er viktig å ha god situasjonsforståelse i forhold til vær, strøm og bølger. Derfor må du følge med på værvarslene, og bruke kart i tillegg slik at du kan tolke terrenget og strømforholdene.

Hvis du følger de vanlige padlevettssreglene, så er kajakkpadling en trygg sport som gir masse glede og og flotte opplevelser. I Tromsø har vi et stort og godt miljø med høyt fokus på sikkerheten, og det er mange år siden det har vært ulykker med alvorlig utfall her i Tromsø.

Mai 2015

Gunnar Noer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s