Bruk av lys og refleks under «mørke-padling»

Bruk av lys og refleks under «mørke-padling»

69448192_651310192035833_1370294103014637568_n

Nå er tiden kommet for å bruke lys når man skal ut og padle på kveldstid. Kanskje er det lyst og fint når du legger ut, men brått er det blitt mørkt før du er kommet hjem igjen – og da er det viktig at man er utstyrt med både markeringslys og refleks slik at man er synlig for både båttrafikk og medpadlere. Se illustrasjonsvideo nederst på siden.

Sjøveisreglene gjelder også for oss i kajakk – og kajakker plikter å føre lys, på samme måte som andre småbåter. Dette kravet gjelder fra solnedgang til soloppgang. Minstekravet er en lommelykt (til å signalisere med), men for padlere er dette lite egnet.

Tenk at du skal vises fra alle retninger!

Det er viktig å ha i bakhodet at man primært skal bruke lys (og refleks) for å bli sett, ikke for å se. Ute på havet er det normalt sett nok lys for å se det man trenger å se, uten bruk av ekstra lys.

69663100_651309212035931_6082295237328240640_nDet er å anbefale at man har lys høyt oppe og bak på vesten (eventuelt luen), samt bak på kajakken. Ingen av de vil da være sjenerende for deg. På vesten da dette kommer høyt opp og dermed vises godt også om det er bølger, samt om du skulle havne i vannet. Ulempen med å ha det bak på vesten er selvsagt at dette ikke vises forfra. Men her kommer lyset bak på kajakken inn i bildet, i tillegg til at det også «markere/merker» selve kajakken. Lyset bak på kajakken kan gjerne stikke en del opp fra kajakken slik at det blir mer synlig både på avstand og i bølger.

I tillegg til markeringslys kan det også være greit å ha en litt kraftigere lyskilde (f.eks. lommelykt eller hodelykt) som man kan bruke for å signalisere med dersom det oppstår situasjoner som krever det (båt på kollisjonskurs, padler i vannet, osv).

Det er viktig at alle lys er vanntette slik at de ikke slukkes dersom de blir våte.

De fleste som selger kajakkutstyr, inklusive www.alfafritid.no, har en rekke ulike lys i sortimentet sitt. Du kan også lage billige løsninger selv, men da må du kunne stole på at de vil være trygge og pålitelige. Men kanskje skal man tenke litt over om det er på egen sikkerhet man skal spare penger.

Til slutt litt om bruk av hodelykt. Bruker du hodelykt så snevrer du inn eget synsfelt til å bare være det området som hodelykten lyser opp. Resten av omgivelsene blir da bare «helt svart».  Du får også ødelagt ditt eget nattsyn, slik at om du nå slår av hodelykten så blir det veldig mørkt. I tillegg risikerer du å ødelegge nattsynet til de andre i gruppen. Om man bruker en hodelykt som bare et markeringslys må man i alle fall ha en lykt hvor man kan regulere lysstyrken så mye ned at den ikke tar bort nattsynet. Det holder ikke å bare snu den bakover, da alle som måtte komme bak deg vil kunne bli blendet og miste nattsynet.

Oppsummering:

  • Tenk at du skal vises fra alle retninger!
  • Hvitt lys vises best, mest synlig dersom det plasseres høyt.
  • Lavt lys vises dårligere enn lys som er festet høyt pga skjules av bølger.
  • Rødt lys er smart for å ikke miste nattesynet, f.eks på hodelykta for å lese kart.
  • Blinkende lys betyr at man ønsker oppmerksomhet! Kan oppfattes som en nødsituasjon.
  • Gjerne refleks på kajakk, vest og drakt. Radarrefleks på årer gjør at man blir synlig på radaren til større båter.
  • Unngå blending av medpadlere – tenk på hvor sterk lykt man har. Det viktigste er likevel at man er synlig, særlig dersom man krysser båtleia.
  • Når man padler i gruppe: Fremste padler har lys fremover, to gode padlere med lys bak, som også evt. kan løse utfordringer som resten av gruppa ikke observerer.
  • Husk ekstra batteri! Kulde gir kortere levetid på batterier.

Leave a Reply

%d bloggers like this: