Om å pakke kajakken

Det er mye smått og stort man skal ha med seg på en overnattingstur. Noen bruker lang tid på å få klar båten, mens andre er ferdige på noen minutter. Hva er forskjellen, og hvordan kan man pakke på en effektiv måte? Det fins ikke noe fasitsvar, men her er noen generelle råd:

Ha en strategi med pakkinga:

Det lønner seg å ha en bevisst strategi når du skal pakke kajakken. Et godt utgangspunkt er å pakke i forhold til hvilke oppgaver du skal utføre. Spør deg sjøl ha du skal gjøre, og så hva du trenger for å gjøre dette. Vær bevisst på når du skal gjøre de forskjellige gjøremålene. Det er for eksempel liten vits i å pakke dunjakka innerst i kajakken, hvis den er det første du skal ha tak i når du går på land.

Kajakkpadling dreier seg om å gjøre noen få oppgaver. Bortsett fra padlinga, så skal du stort sett:

  • Gå på land og få på deg landklær
  • Ta korte matpauser med tørrmat
  • Sette opp teltet
  • Lage middag
  • Div annet, f.eks gå på fjelltur eller fiske

Få på deg landklær:

Landklærne er det første du tar på når du kommer i land, og de er det siste du legger i kajakken når du skal ut. Derfor er det er naturlig å legge dem høyt oppe, på toppen av alt det andre. Hvis skott og luker er tett, så trenger du ikke mase med å stappe klærne ned i vanntette poser. Da bruker du bare unødig tid og plass. Legg alt på samme sted, sko, bukse og jakke, så slipper du å mase fram og tilbake mellom lukene.

Til lunsj og frokost:

Tørrmaten går som oftest i en enkel pose, det samme gjør primus og kokestell. Noen liker å ha maten i en kasse, så slipper man å få mos av brødet etter noen dager, men kassa tar mye plass. Et bedre alternativ er å ha en båt med et mellomrom bak cockpiten, og så bruke dette som matbod og kjøleskap. Et sitteunderlag er også greit å ha. Ha det samlet, så du får med alt i en vending når du skal ta lunsj.

For å slå opp teltet:

Du trenger teltet, soveposen, liggeunderlaget og en pose med div. småskit for overnattinga. Disse fire enhetene er det greit å ha sammen i kajakken. Når du skal etablere camp, så napper du med deg alt i en vending, og du er klar til å finne teltplass. Særlig til soveposen er det greit å bytte ut det orginale trekket med en vanntett kompresjonspose, så slipper du at soveposen blir våt hvis det skulle bli lekkasje.

Middagen:

Etterhvert skal du lage middag, men dette kommer som regel etter at du har etablert campen. Dermed kan du koste på deg å pakke våtmat lenger inn i lasterommet, eller innerst i mellomrommet bak cockpiten. Hvis du f.eks er i et kokelag på en tredagers tur, så blir du å ta fram middagen en gang i løpet av hele turen, så det gjør ikke noen om den ligger litt lenger ned i kajakken enn det andre.

Øl og vann:

Væske har mye vekt, og bør pakkes lavt nede og nært senter av båten. Mange legger det inne i cockpiten, f.eks med vannkanna foran pedalene og ølet bak ryggen, siden det ikke gjør noe om det blir vått utenpå. Da er det også forholdsvis greit å komme til hvis du trenger drikke til tørrmaten.

Ekstra klær:

Her kan du med fordel koste på deg en vanntett pose, siden det er greit at sikringsklærne holder seg tørre selv om du skulle få lekkasje. Husk at du egentlig ikke trenger å ha med så mye mer enn det som må til for å holde varmen på land. Hvis du bruker riktig undertøy, så gjør det ikke noe om det blir litt fuktig. Kroppen er det beste tørkestativet, og ull og netting tørker på få minutter når du får av tørrdrakta. Når du er ute i friluft, så gjør det heller ikke så mye om du ikke har ett nytt skift ullundertøy for hver dag du er på tur. Hvis du isteden velger å bytte klær med en gang du kommer på land, så får du etter hvert en anseelig menge fuktig tøy å dra rundt på.

Div. småskit:

Man må jo ha med seg litt; Dasspapir, myggolje, kamera, osv, osv.. En sikringspose med ekstra batterier, signalpenn, gammelkompasset og litt plaster. Det kan også være lurt ha med en rull med Gaffateip og en Leatherman hvis man vil være selvhjulpen. I disse tider er har vi mobiltelefoner som går tomme på noen dager, men en ekstra batteripakke gjør at man med litt nøysomhet kan holde ut en ukes tid. Alt dette får man greit plass til i et par vanntette småposer. Sikringsposen bør være lett tilgjengelig fra cockpiten, mens alt det andre kan pakkes unna innimellom. Prøv å ha det på faste plasser, så er det greit å finne når du trenger det.

Noen generelle råd:

Det er god sikring å ha mobilen i en vanntett pose i vesten. Hvis du skulle være så uheldig å miste kajakken og alt du har, så har du ihvertfall den til å varsle med.

Du må tenke på vektfordelingen i kajakken. Den bør være godt balansert. Dette er avhengig av båttypen, men de fleste skal ha litt mer vekt bak enn foran. Hensynet til vektfordelinga går foran kravet om struktur i pakkinga, så hvis nødvendig, så får du heller akseptere litt slakk i systemet.

Hvis du trenger mer plass enn du har under dekk, så kan du pakke i vanntette poser og legge f.eks på bakdekket. For de som liker å fotografere, så fins det gode vanntette poser til å ha på dekket foran cockpiten. Underveis-mat og drikke bør også være tilgjengelig fra setet uten at man trenger å ta av spruttrekket. Beste løsningen er de båtene som har en fungerende miniluke foran, ellers så får man ordne seg som best man kan med med lommer og strikk.

Hvis du på død og liv må ha alt i poser, så bruk noen med passe størrelse. For store poser tar bare plass. Med en pose som er akkurat passe, så bruker du lett fem minutter ekstra for å få trødd alt nedi. En passe romslig nylonpose er det som gjør susen. Bruk også poser med forskjellig farge, så ser du hva som er hva. Vær også konsekvent på hva du pakker de ulike posene.

Til slutt: Ikke fall for fristelsen og ta med alt mulig slags småting som du bare har marginal nytte av en sjelden gang i blant. Husk at tida er verdifull på en kajakktur, det er viktigere å kose seg enn å holde på å grave i kajakken. Hold orden og vær strukturert i forhold til hvilke oppgaver du skal gjøre, så sparer du deg selv for mye tid i pakkinga.

God tur !

Leave a Reply

%d bloggers like this: