Litt om vær og kart

Grunnlag for planlegging av kajakktur

Det finnes mye god informasjon for planlegging på nettet, f.eks kartverktøy og informasjon om vær og strøm.

Noen pekere til forskjellig kartmateriale:

Norgeskartet  er hovedsida til Norges kartverk. Denne gir det helt vanlig topografisk kart pluss flybilder, maritime kart og annet. Her kan du også måle avstander og ta ut posisjoner.

Den norske los, bind 6, Nord-Norge er for de som vil ha litt mer dybdeinfo over strøm og bølgeforhold.

Bent Svinnung sin fortegnelse over turmål på yttersia har forslag og beskrivelser til mange fine turer her i området.

Ti på skjæret – Tromsø 2019 har forslag og beskrivelser til turer av ulik vanskelighetsgrad i Tromsø-området.

UT.no legger det også mange turforslag lagt inn av andre medlemmer i havpadleklubben.

Det fins også mye info om været på nettet. Her er noen tips til hvordan du kan finne god værinfo:

YR.no er den offisielle sida til Meteorologisk institutt, og driftes av NRK. Her finner du masse informasjon om alt som har med været å gjøre. Her har du selvsagt punktvarslene, men disse gir bare været for akkurat det punktet du søker på. Analysen fra meteorologisk institutt gir et videre overblikk over værsituasjonen. Legg denne linken til på mobilen din, så vet du hvordan været er nå. Prognosen fra meteorologisk institutt sier noe om hvordan været blir neste døgn. Lær mer om vær og hvilke muligheter som finnes på YR av statsmeteorolog Anita Ager-Wick sitt foredrag del I Litt om vær og del II Bruk av YR i turplanlegging (november 2018). Eller statsmeterolog Gunnar Noer sitt foredrag om værforhold i Tromsø (april 2015).

Prognoser fra UK Metoffice gir et godt overblikk over været også de neste dagene. Klikk på kartet, så kommer det neste fram. Husk å se på gyldighetstida oppe til venstre, så vet du hvilken dag det gjelder for.

Vi har noen gode kilder til lokalt vær fra flyplassene rundt omkring, ikke minst Langnes, som ligger et steinkast fra havpadleklubben i Tromsø. Skriv inn ENTC på denne siden, så får du oppdatert info om været på Langnes. Sett inn ENAN for å få sjøbrisen på Andenes om sommeren. Det er en del tall og bokstaver her, men det som sier noe om vinden er det som har KT (knop) bak seg. Slike observasjoner kalles METAR og er i en slags kode for været for flygerne. En tallgruppe med’22012kt’ sier at det blåser fra retning 220 grader (fra sørvest) med en vindstyrke på 12 knop. Du kan søke på andre kilder på nettet etter samme type info med søkeordene METAR og f.eks Tromsø.

For info om vind, se Metlex for sammenhengen mellom knop, m/s og Beafort, som alle er mål på vindstyrke. Vindsiden er satt opp av brettseilerfolket, og gir også bra info om vind, bl. annet fra målerne i Grøtfjorden og på Breivikeidet.

Man kan bruke mye tid på å grave seg ned i info, men det er ingenting som er så bra som lokal erfaring. Derfor er det lurt å bli med på fellesturer eller dra i lag med andre. Her i Tromsø er det faste turer på torsdagene, og flere lengre turer i løpet av sommeren.

IMGP7727_C

Foto: Gunnar Noer