Bekledning

Hvordan skal du kle deg i kajakken for å unngå å fryse?

Når du er ute å padler er det viktig å bruke riktig utstyr, så du er trygg og komfortabel underveis. Hvordan skal du kle deg for padletur? Det enkle svaret er at du bør bruke netting innerst mot kroppen, og så ett eller flere lag med ull mellom nettingen og tørrdrakta. Generelt så bør du kle deg etter havtemperaturen, og ved padling her i Troms så betyr det at du skal ha varmeisolerende klær under tørrdrakta.

Nettinglaget:

Helsetrøye

Nettinglaget (kalles ofte for brynje eller helsetrøye) gjør at du har et lag helt inn mot kroppen hvor varme og fuktighet kan sirkulere fritt. Dette gjør at du ikke merker at du blir klam og fuktig på samme måte som om du har ulla helt inn på kroppen. Det er også det suverent mest effektive til å isolere mot kulda, og er mer fleksibelt i varierende temperatur enn klær som ligger rett innpå. Brynje er mest relevant hvis du skal være i fuktig miljø, f.eks på vannet i en tørrdrakt, eller generelt når det er stort behov for temperaturisolasjon.

Det finns flere typer og fabrikat av brynje tilgjengelig, både syntetiske og av ull. Generelt er det sånn at syntetiske plagg er mer komfortable mot kroppen, men de har en tendens til å lukte mer enn ull etter noen dagers bruk. Forøvrig er det liten forskjell i ull og syntetisk netting når det gjelder isolasjonsegenskapene.

Hvis man handler i storbyen kan man risikere å få tak i noen av de tradisjonelle hvite helsetrøyene i bomull. Disse er fine på pokerlag eller under jobbskjorta, men bør unngås når man er utedørs og i fysisk aktivitet.

Ullaget:

Mellom nettingen og tørrdrakta er det bra å ha et eller flere lag med Merino ull. Ulla er suverent komfortabel når det er litt kjølig, og den beholder de varmeisolerende egenskapene selv når den blir fuktig. Det finns nå ulltrøyer i flere tykkelser, fra tynne skjorter i 80 gram/m², via de mest vanlige 200 gram/m² ulltrøyene og til ullundertøy i 400 g/m². Ved å velge rett tykkelse trenger man egentlig bare ett lag ull over nettingen selv på de kaldeste dagene i kajakken. Med rett undertøy har du en enkel og elegant løsning som gir god plass under tørrdrakta, og du trenger man ikke mase med mange lag utpå hverandre eller tykke gensere som fyller opp tørrdrakta.

hotwool

En anbefaling ut fra egen erfaring: Kombinasjonsplagget Brynje Arctic Double dekker normale dager med lufttemperatur på 5 til 15 grader, dvs. normal vår/sommer/høst. Blir det varmere, så dropper jeg ulla, og bruker bare netting. Om vinteren, når det er kaldere enn 5 pluss så bruker jeg en enkel kunststoffbrynje, og så ett lag med 400 g ull både på overkroppen og på beina.

Noen kjente merker av godt ullundertøy:

  • Woolpower har ullklær helt opp i 600 gram/m²

  • Brynje er et velkjent merke, med bl.annet klassikeren Bryje Arctic. Selges her i Tromsø på Pyramiden Sport

  • Aclima har bl.annet nettingundertøy av ull, og mellomlagtøy i 400 grams ull. Selges bl.annet på Andresens sport.

  • Devold et annet kjent merke med stort spenn i utvalget.

Superundertøy og fleece bør unngås i forbindelse med padling. De er varme når det er varmt, komfortable når det er sånn midt på, og iskalde når det er kaldt. Mange har unødig havnet utenfor komfortsonen med bruk av sånt utstyr.

Tørrdrakta:

IMG_3538Tørrdrakt må du selvsagt ha her i Troms, siden havtemperaturen ligger mellom null grader vinterstid og 12-13 på seinsommeren. Det blir fort krise hvis du blir liggende i sjøen med vanlige klær, og selv en liten plumping i fjæra kan bli alvorlig hvis du ikke får varmet deg opp igjen etterpå. Tørrdrakt er den viktigste delen av sikkerhetsutstyret her i Nord-Norge. Det finns masse å velge i, og vi er så heldige å ha to av landets beste forhandlere her i Tromsø, så det er egentlig bare å stikke innom og prøve og velge det du liker selv.

Hansker og sko:

Du bør ha ordentlige padlehansker i neopren, selv om det er varmt i lufta. Tenk på at du skal fungere også om du havner i vannet. Om vinteren er det vanlig å ha både neoprenhansker og muffer som du trer utenpå åra. Da skal det svært mye til før du fryser.

Du må selvsagt ha padlesko som går i kajakken (ikke for store), og passe varme, gjerne i 5mm neopren. I kaldt vær er det greit å ha sko som er så store at du kan ha ekstra læsta under.

Godt på hodet:

Bruk ull og vindtett på hodet og hals, så har du det komfortabelt. Ta med neoprenhette i reserve hvis du skulle bli våt. Kaps er greit å bruke når det er varmt i været.

Når du kommer på land:

kjeledressHvis du har riktig bekledning så er det stort sett ganske lunt og godt når du sitter i kajakken. Det er når du kommer på land at det blir mer utfordrende å holde varmen, særlig om vinteren. Da er det vanlig at man har med en kjeledress eller ‘dunis’ å trekke utenpå i pausene. Mange bruker også forsvarets fotposer e.l. til å dra på utenpå padleskoene om vinteren. Ha også vindtette votter som det er lett å ta av og på, selv når du er våt på hendene. Som en ekstra sikring kan man også ta med en fjellduk. Termo hunter er et godt valg, den har litt isolasjon og er stor nok til å ligge i.

%d bloggers like this: