Padlevettsreglene

Her er et sett med padlevettsregler som er tilpasset padling i Nord-Norge. Her er forholdan litt spesielle, slik at vi må ta noen ekstra hensyn. Disse reglene er basert på erfaring i THPK og i Vesterålen PK, og noe er hentet fra Norges padleforbund.

 1. Du har det personlige ansvaret for din egen sikkerhet, men du har også et ansvar for den kollektive sikkerheten i gruppa. Du har plikt til å hjelpe andre som er i en faresituasjon.
 2. Sørg for å ha godt sikkerhetsutstyr, selv på korte turer: Tørrdrakt, padlesko- og hansker, og varmt og vindtett på hodet. Vest på kroppen, og pumpe og årepose lett tilgjengelig.
 3. Sørg for å opprettholde redningskunnskapene. Tren regelmessig på egenredning og kameratredning, og sjekk at sikkerhetsutstyret ditt holder mål.
 4. Kle deg etter vanntemperaturen. Bruk hansker her i Nord-Norge slik at du kan bruke hendene også om du ligger i sjøen.
 5. Ha mobilen tilgjengelig i vanntett pose i vesten slik at du kan varsle selv om du ligger i sjøen. Vurder å ta med VHF hvis du skal på steder med dårlig dekning.
 6. Si fra hvor du drar, evt. bruk en SPOT e.l.
 7. Ha med ekstra skift av tørt undertøy, og ta med klær så du er varm og komfortabel på land.
 8. Ha underveismat tilgjengelig mens du padler. Ha nok mat og drikke med så du har igjen til turen er over.
 9. Du kan gjerne padle alene, men avpass turmålet etter forholdene og egne ferdigheter. Hvis du er i ei gruppe, ta alltid hensyn til den svakeste. Avklar på forhånd ferdighetsnivået til de enkelte i gruppa.
 10. Vær bevisst på vanskelighetsgraden på turen. Hvis det er folk med som åpenbart ikke har tilstrekkelige ferdigheter eller godt nok utstyr, så bør disse avvises før turen starter.
 11. På fellesturer padler vi i en eller flere grupper. Padle tett nok til at du kan kommunisere i gruppa di, og til at du kan fange opp faresignaler fra de andre. Hvis forholdan er slik at du kan forvente en redningssituasjon, så skal du ha øyekontakt med de andre i gruppa.
 12. Vær bevisst på gruppedynamikk og mentale prosesser. I en faresituasjon vil man instinktivt prøve å nå igjen padleren foran. De som padler først vil derfor strekke feltet. Vær nøye med å vente på resten av gruppa, og gi de svakeste tid til å hvile i pausene.
 13. Hvis du bryter ut av gruppa må dette avklares med de andre. Hvis ikke, så vil resten av gruppa anta at du har et problem, og følge opp sitt ansvar i forhold til dette.
 14. Sørg for å ha en god situasjonsforståelse. Følg med på værvarslene, og bruk kartet aktivt. Husk at værvarslene er forholdsvis grove. Forholdan kan endre seg lokalt uten at dette fanges opp av varsler om vind og strøm.
 15. Sørg for å se og bli sett. Bruk hodelykt og lys på kajakken i mørketida, og bruk fargesterke klær i den lyse årstida. Ha refleks på kajakken som vises også om kajakken ligger opp ned.
 16. Vær miljøbevisst. Vis hensyn overfor naturen. Husk sporløs ferdsel.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: