Padlelandet i Tromsø

Havørn_EB

Foto: Espen Bergersen

Landskapet rundt Tromsø er fantastisk godt egnet for kajakkpadling. Her er det mange øyer og skjær og en flott kystlinje. Man kan velge eksponerte turer på yttersida, eller man kan padle i mer skjerma farvann i de mange fjordene innafor. Kjerneområdet for klubben strekker seg fra Hekkingen i sør til Nord-Kvaløya i nord. Kvaløya, Ringvassøya og Rebbenesøya utgjør det naturlige midtpunktet. Her finner du alt fra frodig kulturbeite til arktisk avblåst og forrevent kystlandskap. Det er et rikt dyreliv her, og ganske vanlig å se steinkobbe og havert. Det har også vært sett valross her. Det er masse fuggel; havørn, lundefugl, skarv og de fleste måsearter, inkludert havhesten. Sørfugløya er et av Norges siste fuglefjell med en stor bestand av lundefugl og skarv, og er innenfor rekkevidde på en finværs helgetur. Oter og mink er også vanlig i se fjærsteinan, og nise er det her hele året. De siste vintrene har det vært innsig av store mengder sild i fjordene utenfor Tromsø, og med den følger knølhval og spekkhogger. Nærkontakt med storhvalen fra kajakksetet er for mange det store høydepunktet på årets padlesesong.

Foto: Gunnar Noer

Foto: Gunnar Noer

Kartene her viser de vanligste turmålene for THPK. Før du går igang med disse så er det på sin plass med noen alvorsord: Turene her går i eksponert terreng hvor det kan være straum og utfordrende sjøforhold. Det er nydelig på en fin dag, men husk at du nå padler i nærkontakt med storhavet. Her kan være skitvær langt utover det en padler kan tåle, og det er ikke alltid at værmeldinga stemmer. Du bør derfor ha litt erfaring, bra turfølge og god kontroll på meldinga før du begir deg ut med kajakk i det her landskapet. Det er også lurt å legge inn litt gode marginer når du planlegger. Det er et storslagent og vakkert landskap, og hvis du viser respekt for forholdan og bruker sunt turvett, så ligger alt til rette for at du kan ha mange flotte turopplevelser på yttersida her i Tromsø.

Obs! I stille og fint vær er det flott overalt. Men ved spesielle strøm, dønninger og vindforhold så er det flere steder å passe på. Her er noen spesielle steder:

Skagøysundet: Når strøm og vind går motsatt vei kan det bli mye sjø over sundet. Mange ganger blir forholdene greie ved strømstille (flo/fjære), og når strømmen snur.

Klokkarholmen – Kvalsundet: På denne strekningen er det få eller ingen landingsplasser ved SV vind og dårlig vær.  Ved NØ – SØ vind så er det ofte fallvinder.

Hillesøya – Edøya: Ved dønninger fra vest så blir det større sjø nærmere Edøya.

Klubbneset, Tussøya: Ved dønninger fra vest så bryter det mye på nesset.

Angstaursundet: I bare litt dårlig vær så er blir forholdene her vanskelige pga. strøm, dønninger og fallvinder. Den verste plassen på yttersia i dårlig vær!

Oterneset, Sessøya: Det blir stor strømsjø på nordsiden av Oterneset når strøm og dønninger går motsatt vei. Da er det best å padle nærmest fjæra (hvor det bryter) eller snu.

Rekvika – Skamtind: Ved runding Sessøyfjorden og Ersfjorden kan det bli noe sjø hvis store dønninger kommer utenfra.

Oppdaterte sjøkart (juli 2019) i pdf-format for Troms som kan lastes ned og lamineres:

Oversiktskart: Kvaløya – Ringvassøy
Bakkejord – Rya
Sommarøya – Håja
Kaldfjorden – Sessøya
Tromsøya – Kvalsundet
Lyngøya – Auvær
Skarsfjorden – Skarsteinfjorden
Nipøya – Reinøya
Sandøya – Grøtøya
Hersøya – Nordkvaløya

Skarsfjorden_Grotoya

http://www.norgeskart.no

God tur !

foto: Espen Bergersen, www.naturgalleriet.no

Leave a Reply

%d bloggers like this: