Historisk padletur til Ryøya

28-30 mai. 

Lyst å bli med på en kortreist helgetur med overnattinger i telt? Det blir høy bålfaktor, litt historie og utforsking av Ryøya. Turen vil passe for alle. Vi vil telte på Ryøya. 

Det er mulig å velge mellom 2 forskjellige padledistanser 

Det er mulig å velge mellom 2 forskjellige padledistanser

  • kort padletur – fra båthavna på Vikran, Malangssiden (2,5 km)
  • lengre padletur – fra Sjølundfjæra (17 km)

På lørdagen blir det historisk omvisning på øya.

Ingrid Sommerset, forsker på forvaltning av bergkunst i Nord-Norge (Tromsø Museum). Hun vil fortelle om inskripsjoner på Steggelnesset fra 1800 og tidlig 1900 tallet.

Svein Disch Mathiesen vil fortelle om sine erfaringer som universitetetsstipendiat ved UIT Norges Arktiske Universitetet på 1980 tallet da han fikk i oppgave å studere mikrobiell økologi i vomma til moskus, nærmere bestemt tilpasning til sult og plante fiber fordøyelse. Han fikk 8 tamme moskuser som forsøksdyr, som skulle trenes opp til fordøyelses studier,. Hold av dyrene var vanskelig, særdeles tidkrevende, da dyrene etterhvert fikk mange sykdommer som var vanskelig i kurere. Svein er i dag professor og institutt leder ved International Centre for Reindeer Husbandry, og Samisk Høgskolen i Kautokeino og professor ved NEFU i Yakutsk. Moskusene var alle donert til UIT for grunnforskning, men Røya ble spesielt bruk til formidling av forskning i Arktis.    

Turen medfører ingen padling i eksponerte områder. Vi vil tilpasse padlingen slik at vi har medstrøm begge veier fra naustet, og der vi krysser Rystraumen mens det er relativt stille. 

Oppmøte i naustet fredag 28 mai kl 16, og padleklar fra naustet kl 17 (ca 1,5 time etter høyvann kl 15.24). Beregner ca 4 t på turen (med pause), vil vi ankomme Ryøya ca kl 21. Kort-padletur gjengen hekter seg på den siste delen mot Ryøya. Fra losen: I Rystraumen vender strømmen ved spring ca 25 minutter før høy og lavvann. Det er fjære 21.33 – og da vil vi krysse når det er lite strøm. Retur søndag etter frokost (det er lavvann 10.51). 

Noen dager før turen tar vi en kjapp gjennomgang av turplan, forventet vær, samt inndeling i kokkelag. 

Turledere er Bjørn-Tore Sørensen (41508046), Unn Sørum (91633850)

Det settes et tak på 40 deltakere på turen – påmelding: https://forms.gle/ARRNPE2kfVeuHLHGA

Liste med påmeldte til turen: https://docs.google.com/spreadsheets/d/14OQazVYydVQ8a9CE-0ryABTnXEvggGYmeMJZDxrY4RY/edit#gid=0

Turplan: Kommer

Ta kontakt om du lurer på noe. 

Les med om Ryøya i Ti på skjæret tur

%d bloggers like this: