Nordøerne Rode 6 – blir du med på skoletur?

Nordøerne Rode 6 – blir du med på skoletur?

OBS: Det har vært stor interesse for turen:
Turen er 5/6- kl 12.00 fulltegnet. De som melder seg på nedenfor blir satt på venteliste og får endelig beskjed tirsdag
.
Da sendes turplan og nærmere info ut.

På denne turen skal vi padle den historiske «Nordøerne Rode 6 « som var navnet på skoleruta til ungan som gikk på Rekvik skole i gamle dager. Det blir stopp med litt historiefortelling på hvert sted. To overnattinger.

Turledere: Trond Lorntzsen (mobil: 990 42 716) og Bo Eide (mobil: 905 72 171). Ta kontakt med Trond eller Bo om du har spørsmål).

Dato: fredag 12. – søndag 14. juni

Hvor vanskelig er turen: Dette er en tur over tre dager der du har med alt av utstyr og mat du trenger i kajakken. Dagsetapper er på mellom 15 – 25 km. Her padler vi i eksponert farvann.  Du må derfor ta høyde for å kunne padle i vind opp til laber bris (5,5 – 7,9 m/s), og tåler en uforutsett liten kuling (10,8–13,8 m/s). Dette er et område hvor det raskt blir krevende padling om forholdene endrer seg (ugunstig strøm og vindforhold). Det er en fordel å ha erfart padling i noe bølger og strømsjø.
Om du er i tvil om du har tilstrekkelig kompetanse så ta kontakt med en av turlederne.

OBS: Turen er fullbooket . Du blir satt på venteliste etter 5/6 kl 12 og får endelig beskjed tirsdag: Meld deg på her

Lurer du på hvem andre som skal være med…sjekk det her.

Om turen

Fredag: Vi starter i Rekvik, padler sørover til Skamtind, innover Ersfjorden til Myrnes og krysser over til Sandholmen. Vi overnatter på Kråkskard i midnattsol (vi må jo kunne forvente såpass..). Ca 11 km

Lørdag: Etter en solid frokost, fortsetter vi utover fjorden til Maritheimen(Bremnes) og krysser via Risøya over til begyggelsen på Sessøya. Etter å ha vært i land fortsetter vi langs land på sørsida av Sessøy til Håja hvor vi har andre overnatting.
En tur på Håja i midnattsol har vi bestilt her. Ca 17 km

Søndag: Kanskje sover vi en time lengre etter DEN midnattsolopplevelsen? Når frokosten er nytt fortsetter vi nordover til Hersøy, kruser gjennom Hersøysundet og setter kursen nord og rundt Røssholman. Vi kikker på restene etter den gamle bebyggelsen.

Et sted her blir det lunsj før vi setter kursen mot Bjørnøya og bebyggelsen der. Etterpå går kursen østover, kanskje vi kan berøre Oterneset før vi besøker Madseng.
Så returnerer til Rekvik på søndag ettermiddag. Ca 20 km

Bakgrunn

Vi er tilbake i 1912 i Hillesøy kommune. Kommunen fra 1855 strekker seg fra Øyfjorden på Senja til disse nordligste øyene, Nordøyene. Det er skoleplikt fra 1739 og i 1860 skal det oppføres fastskoler. Men ute i kystdistriktet skal det gå 56 år før Rekvik skole i 1916 blir bygd. i 1912 gikk 31 barn i Rode 6 i omgangsskole. Vi skal besøke plassene de bodde på.
Før skolehusene ble bygd foregikk undervisninga i private hus. Omgangskolelæreren reiste rundt fra fra krets til krets og holdt skole noen uker av gangen på hvert sted. I Nordøyene krets ble omgangsskolen holdt hos Karl Martinsen. Det ble holdt omgangsskole også på Sessøya og Bjørnøya. Det ser ut til at gården “Skamtind” i en periode har vært samlingsted for barn fra “Rækvig,Madseng,Sandholm og Ersfjord”, i en egen indre skolekrets.

De fleste av kretsene i Hillesøy fikk skolestuer omkring forrige århundreskifte. Rekvika skole ble bygd i 1916 og det ble holdt skole der frem til 1975. For skolene på “yttersia” av Hillesøy kommune ble elevene fra andre øyer og fra steder uten vei internert i private hus under skolegangen. Dette fenomenet er særpreget for øykommuner der lang og vanskelig skolevei gjør det umulig å reise frem og tilbake til skolen hver dag. Helt fra 1. klasse ble elevene i skoleperioden internert på det stedet der skolehuset lå. Internering av elever var vanlig i Hillesøy var vanlig helt fra begynnelsen av århundret og frem til 1970-tallet. Dette gjaldt elever som gikk på skole i Rekvik, i Ersfjordbotn og i Botnhamn.

Både elever og lærere kom med båt til Rekvika til de 3-ukers periodene skolen ble holdt. Elevene ble internert i private hus i Rekvika, hver “internatmor” hadde fra 2-4 elever boende hos seg i skoleperiodene utenom egne barn. Elevene skulle ha med seg tørrmat heimefra, men fikk kokemat der de bodde. De betalte 40 øre per elev til kost (kaffe, gryn, mel, otet osv) og losji. Denne ordninga ble praktisert hele tida skolen i Rekvik var i gang.

Les om den avholdte læreren som forsvant … https://nordnorskdebatt.no/article/avholdte-laereren-i-rekvik-sa

Krets 7: Nordøyene krets omfattet Sessøya, Bjørnøya, Røssholmen, Håja, Hersøya, Rekvik, Madseng og Bremnes (Maritheimen).Dessuten ble barna fra Skamtinden ført til Rekvika etter ca 1930, da det var lettere for dem å komme til denne skolen. «Nordøerne Rode 6 « som var navnet på skoleruta til ungan som gikk på Rekvik skole i gamle dager.

Leave a Reply

%d bloggers like this: