Aktivitetsledersamling på Grøtavær

Aktivitetsledersamling på Grøtavær

Helgen 19 – 21. oktober inviterte Harstad Padleklubb, med NPF som teknisk arrangør, til aktivitetsledersamling på Grøtavær. Formålet med aktivitetsledersamlinger er å gi faglig påfyll, mye padling og sosialt samvær blant padlelederne. Og de er ikke kun for aktivitetsledere, men for nivå aktivitetsleder og oppover. Rammer for generelt innhold i ei slik samling er oppgitt å være: – Tekniske ferdigheter – Metode og pedagogikk – Praktisk HMS – Risikovurdering og Risikohåndtering – Sosial arena for erfaringsutveksling – læring og utvikling på tvers av klubbene.  Fra Tromsø var det påmeldt fire deltakere, men pga sykdom endte vi kun opp med tre deltakere. Akkurat denne helgen viste seg nemlig å bli en av toppene i influensaseongen, så det var stort frafall både av deltakere og veileder pga sykdom. Men de ti deltakerne fra Harstad, Vesterålen, Midt Troms og Tromsø havpadleklubber som deltok fikk mye praktisk øvelse og faglig påfyll. Samlingen ble ledet av veilder Morten Føyen fra Alfa fritid. Det er lange avstander her i nord, så vi ankom først Grøtavær sent fredag kveld. Fredag kveld ble brukt til å bli kjent med hverandre, gjennomgang av programmet og noen første diskusjoner.

Lørdag

I første økt trente vi på praktisk ledelse på vannet. Hva vet vi om deltakerne? Hvor leder vi fra? Kommunikasjon, Gruppekontroll og dynamikk. Vurdering av forhold. Vi ledet gruppen i hver sitt strekk og diskuterte veivalg og vurderinger underveis. Øvde på ulike måter å taue på i ulike situasjoner – før vi dro ut “mot havet” på leit etter litt mer forhold..men værgudene var ikke med oss. Det var lite bølger og ingen surf. På vei inn mot lunsjstedet tok en av deltakerne av sted ut mot høyre for å padle rundt et skjær. Det gikk som det måtte gå – to til fulgte etter, mens noen padlet videre. Turleder hadde nå både mistet kontroll og oversikt over gruppen. En gikk rundt (på ordentlig) og plutselig hadde vi en reell case. Det var selvsagt villeder Morten Føyen som hadde icenesatt at den første padleren skulle “stikke av”. Resten skjedde av seg selv. Vi fikk en god case å diskutere over lunsj. Det er utrolig hvor fort man mister oversikt og kontroll over gruppen! Hvilket ansvar har du som deltaker i gruppen for å bidra til god gruppedynamikk?

I neste økt så vi på ulike Redningsteknikker for padleledere. Redning i krevende farvann og nært land. Redning av skadet padler og vanskelige ilandstigninger. Oj, så gøy det er å leke i brott og øve på å redde noen før man skylles opp på land. Slike redningsteknikker er ferskvare og man må øve jevlig slik at de sitter når man eventuelt skulle få bruk for dem. Her må det ut og øves mer når man kommer hjem! På kvelden diskuterte vi Turledelse, utfordringer og muligheter. HMS til besvær, hvordan ivareta krav om god HMS uten å gjøre det for komplisert for turlederen og “ta livet av padlegleden”.  Det var mange gode diskusjoner og utveksling av erfaring mellom turlederne. Kjente problemstillinger for flere?

Capturex

Søndag

Det var meldt over 20 ms vind på søndag og bygevær. Planen var derfor å krysse rett over første sund og padle opp i le av øyene og trene mer på redninger. Planen ble raskt endret! Han var ganske så spak da vi satte over sundet, men vi kunne se fronten komme raskt innover. En stund før den traff økte vinden betraktelig – og utrolig raskt – fra 3-4ms til godt over 20ms i kastene (helt i tråd med hvordan vinden oppfører seg når en front “feier over en”..). Mens noen padlet videre som om de var på sydenferie, fikk andre problemer med å holde retningen. Vi kom oss imidlertid alle over sundet og slet oss opp videre opp mot vinden til vi kom i le av en av Skipperøya. På le siden var det vindstille og vi kunne intimpadle inne i fjærsteinene mens vi øvde ulike styrtak. Planen var endret – vi skulle nå ut i vinden – padle et stykke opp mot vinden – holde stand – snu og padle inn igjen. Hva er letteste måte å snu på? Padle bakover, så snur båten nesten av seg selv. I det vi skulle snu – i over 20ms – ble det rop “mann i vannet”.  Med 10  turledere – og uten EN bestemt turlederEN – som plutselig får en case de skal løse i 20ms vind…det måtte jo bli kaos. Til slutt fikk imidlertid gruppen reddet den skadde, bevisstløse mannen og brakt ham i trygghet på land. Her var det nok læring til et helt kurs! Og vi hadde masse å diskutere under gjennomgangen senere på dagen. 

Oppsummering og oppfølging

Det er svært nyttig med slike samlinger på tvers av klubbene. Du får trent sammen med folk du ikke padler med til daglig, noe som gjør caser du øver på mer realistiske. Du bli også kjent med turledere fra andre klubber og lærer om deres utfordringer. Det skaper samhold på tvers av klubber når man trener sammen og blir bedre kjent. Felles utfordringer ble identifisert – noe vi kan jobbe sammen om videre?

Det er nyttig – og kalibrerende- å diskutere spørsmål som; Hva innebærer det å være turleder? Hvordan ivareta krav om god HMS uten å gjøre det for komplisert for turlederen og “ta livet av padlegleden. Vi legger derfor opp til å samle alle THPKs turledere i april for å diskutere nettopp dette – før sesongen starter. Vi planlegger også ei helgesamling for alle turlederne som er godkjent av THPK i mai – turpladling med øving på caser underveis. 

Og i september 2019 gleder vi i THPK  oss til å arrangere neste aktivitetsleder/padleledersamling med NPF som teknisk arrangør her i Tromsø.

Kart 2

Leave a Reply

%d bloggers like this: